Hextall - Fariseukset
Liian hyviä uskovia
"Ei musta oo näihin piireihin, en oo tarpeeks hyvä, ja puhdasFariseukset ovat saaneet varsin ikävän maineen. Evankeliumit kertovat, että tämä hengellinen maallikkoliike kinasteli usein Jeesuksen kanssa. Kinastelut kärjistyivät kovasanaisiksi riitelyiksi. Lopulta vastakkainasettelu on siin pisteessä, että Jeesus sylkee suustaan sanoja, jotka ovat Luukkaan evankeliumissa saaneet väliotsikon "Jeesus syyttää fariseuksia ja lainopettajia". Ei siis ihme, että Jerusalemiin saapuessaan fariseukset olivat halukkaita saamaan Jeesuksen pois päiviltä.
ja vaikka tahtoisin ja yrittäisin, katseet kertoo miten mieli on ahdas"
Jeesus kutsui väkijoukon luokseen ja sanoi: "Kuulkaa ja ymmärtäkää.Annetaan pieni kunnianpalautus fariseuksille. Ensinnäkin Jeesus sanoo Matt. 9:12 "Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat." Terveillä hän viittaa fariseuksiin. Jeesus piti heitä siis lähtökohtaisesti arvostettavana joukkona. Moittii enempikin, että heillä ei ole halukkuutta terveinä olla auttamassa sairaita, eli eri tavoin syntisempiä. Myöskin se, että Jeesus alati otti yhteen fariseusten kanssa, kielii siitä, että heillä oli yhteinen ymmärrys uskosta. Saddukeusten kanssa Jeesus ei juuri jutustele - he eivät hyväksyneet iankaikkista elämää ja pitivät vain pientä osaa Vanhasta testamentista velvoittavana.
Ei ihmistä saastuta se, mikä menee suusta sisään. Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos."
Silloin opetuslapset tulivat hänen luokseen ja sanoivat: "Tiedätkö, että fariseukset suuttuivat sinuun, kun puhuit noin?" Matt. 15: 10-12
Tavallisesti tilanteet evankeliumeissa kuvataan siten, että Jeesus tekee jotain, mikä fariseusten mielestä on vastoin lakia. Fariseukset olivat viisaita ja oppineita, eli syytökset eivät olleet tuulesta temmattuja. Jeesus kuitenkin pesee vastaväittäjänsä aina retorisilla ja loogisilla taidoillaan. Kristittyinä lukijoina sympatiat ovat automaattisesti Jeesuksen puolella, mutta etäisyyttä ottaessaan havaitsee, että hän ei ole aina kovin sovitteleva ja hienotunteinen fariseuksia kohtaan.
Matt. 12:9-14 on tallennettu kohtaaminen, jossa fariseukset syyttävät Jeesusta sapattikäskyn rikkomisesta. Syyte oli varsin raskauttava, sillä sapattikäsky oli hyvin tärkeä. Sapattina ei saanut tehdä mitään työtä, koska kymmenen käskyä neuvoo pyhittämään sapatin. Kun Jeesus parantaa tuona päivänä, hän siis rikkoo käskyä, eikä edes yritä sitä kiistää. Hänen argumenttinsa on "kyllä sapattina on lupa tehdä hyvää."
Hextall on tehnyt kappaleen Fariseukset, jossa roimitaan fariseuksia - entisiä ja nykyisiä. Laulu tuo ilmi sen, miksi sinänsä parhaaseen pyrkivät ja hurskaat uskonoppineet joutuivat kantamaan kyseenalaista mainetta. He ovat tuomitsevia, torjuvia, ymmärtämättömiä, rakkaudettomia. He ovat hyviä, mutta tietävät sen turhankin hyvin. Parempaa sakkia. Tekopyhiä par excéllance.
"Tuomioitako pitäis kuunnella, syytöksiä fariseuksilta?"Farisealaisuutta voi ilmetä kaikenlaisissa yhteisöissä, mutta on kieltämättä tutuimmillaan seurakunnissa. Jostain inhimillisestä syystä oman hengellisyyden ohessa pitää olla liiankin huolehtivainen kanssaihmisten hengentolasta. Ja aivan kuin sitä ei voisi tehdä laupiaasti sekä rakentavasti - toisten virheet näytetään ja syntiset saavat kuulla kunniansa. Oma sädekehä pysyy kimaltavana, kun muistuttaa toisten tahraisuudesta.
Lakia liian lähetä tuijottaessaan erottaa jokaisen yksityiskohdan, mutta ei kykene näkemään lain kokonaisuutta. Näin Jeesus kuvaili fariseusten laintulkintaa: ""Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te maksatte kymmenykset jopa mintusta, tillistä ja kuminasta, mutta laiminlyötte sen, mikä laissa on tärkeintä: oikeudenmukaisuuden, laupeuden ja uskollisuuden. Näitä teidän pitäisi noudattaa, noita muitakaan unohtamatta."
Jeesus: "Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te suljette taivasten valtakunnan ovet ihmisten edestä. Itse te ette mene sisälle ettekä päästä niitäkään, jotka menisivät." Matt. 23:13
Kommentit
Lähetä kommentti