Emmanuel Jal - We want peace
Voisiko huomenna olla rauha?
Tämän sunnuntain lauluna soi Emmanuel Jalin biisi We want peace. Jal on entinen lapsisotilas Sudanin Darfurista. Yhdeksänvuotiaasta alkaen hän taisteli maansa verisessä sisällissodassa. 11-vuotiaana brittiläinen avustustyöntekijä Emma McCune auttoi Jalin sekä muita lapsia Keniaan turvaan. Sota oli heidän osaltaan ohi. Vihan, koston ja kuoleman läpikäyneet lapset saivat oppia tuntemaan rauhan, toivon ja elämän. Jalista tuli räp-artisti, jonka sanoitukset kumpuavat kristillisestä eetoksesta ja julistavat rauhaa.Emmanuel Jal oli vihainen, turhautunut ja vailla tulevaisuutta ollut lapsi. Se, että oli Emma McCune, joka halusi osaltaan muuttaa maailmaa, pelastaen 150 lapsisotilasta turvaan, muutti näiden lasten elämän toisenlaiseksi. Se mitä ilmeisemmin aloitti myös ketjun, jossa nämä turvaan autetut lapset eivät vain muuttuneet vaan ryhtyivöt muuttamaan osaltaan maailmaa - heistä näkyvimpänä ja tunnetuimpana Emmanuel Jal.
Päivän laulun sanat (käännös minun käsialaani) ottavat kaikupohjaa Vanhan testamentin tapahtumista:
"Jerikon muuritkin kaatuivat ympäröivän kansan äänistä. Sä tiedät, mikä on arvokasta. Aika panna äänemme peliin. Me voidaan muuttaa taivaat ja maat."Jeesus kutsui seuraajiaan muutokseen. Kreikan sana metanoia on raamatunkäännöksissä ilmaistu "tehkää parannus", mutta ymmärtääkseen alkuperäisen tarkoituksen sen rinnalla kannattaa muistaa "tehkää mielenmuutos", jota alkuperäinen ilmaus tarkkaan ottaen merkitsee. Jeesus kutsui muuttumaan itse ja siten muuttamaan maailmaa.
John F. Kennedy piti 1961 puheen, jossa hän vakuutti, että ihminen astuu kuun pinnalle vuoteen 1970 mennessä. Pähkähullulta tuntunut tavoite toteutui 1969. Laulussaan Jal ihmettelee, miten on mahdollista, että ihminen on käynyt kuussa, mutta vastaavasti samanlaista pyrkimystä saada sodat loppumaan ei ole löytynyt? Kuka julistaisi, että viimeinenkin sota päättyy 2030 mennessä?
Koska tuota julistusta saamme vielä arvatenkin odottaa, on toimittava siinä mittakaavassa, mikä meillä on mahdollista. Ei ole tarkoituksenmukaista kaikkien suunnata konfliktialueille - voi yhtä hyvin tukea niitä järjestöjä, jotka siellä ammattimaisesti ja osaavasti tekevät työtään. Rauhantyöhön ei tarvita sotalapsia (vaikka onkin tärkeä ymmärtää, että sotaa paenneita lapsia on nykyisin maassamme), vaan rauhaa voi - ja pitää! - rakentaa myös omassa ympäristössään.
"Sitokaa jalkineiksenne alttius julistaa rauhan evankeliumia." Ef. 6:15Evankeliumin ytimestä nousee oleellisia aiheita ihmisenä olemiseen, jotka myös rakentavat rauhaa. Rakkauden kaksoiskäsky, toisten ihmisten arvostaminen, hyvyyden sekä oikeudenmukaisuuden puolesta toimiminen, koston kierteen katkaiseminen... Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, pyörät pitää vain laittaa pyörimään.
Kuten laulussa osuvasti todetaan (käännös jälleen minun oma): "Toivoisin, että maailma olisi reilumpi / On aika alkaa katsoa ihmistä peilissä." Sillä jos tarkkoja ollaan, meidän ei tarvitse odottaa sellaista John F. Kennedyn kaltaista kansanjohtajaa, joka ilmoittaa kunnianhimoisen tavoitteen aikanaan koittavasta rauhasta. Se kansanjohtaja on jo tullut ja tuonut tämän ilmi julistuksessaan:
"Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen." Jeesus Vuorisaarnassa (Matt. 5:9)
Kommentit
Lähetä kommentti